BELGIUM NAVAL & ROBOTICS kiest de SCANTER 6000-radar voor de 12 mijnenjagers bestemd voor de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine

Belgium Naval & Robotics kiest Terma als leverancier van de radar SCANTER 6000 voor het vervangingsprogramma van de mijnenbestrijdingscapaciteit voor de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine. Deze nieuwe aanwinst zal de schepen voorzien van hoogwaardige capaciteiten op gebied van opsporing en tracking van doelwitten.

In januari 2021 werd een contract gesloten met Terma, de in Denemarken gevestigde hightech groep, voor de levering van 12 eenheden van de SCANTER 6000-radar in het kader van het Belgisch-Nederlands programma betreffende de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit op afstand (rMCM). Deze radar zal de mijnenjagers hoogwaardige capaciteiten verschaffen bij het verzekeren van het totale situatiebewustzijn. Deze radar zal in staat zijn kleine doelwitten op te sporen en te volgen en dit in alle weersomstandigheden. De eerste radar zal in 2022 geleverd worden.

Belgium Naval & Robotics, het consortium van Naval Group en ECA GROUP, kreeg in 2019 een contract toegekend voor de levering van twaalf mijnenjagers en de bijbehorende onbemande systemen aan de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine. Het programma zal meer dan 10 jaar in beslag nemen.

Er zullen zes schepen aan de Belgische marine geleverd worden en zes aan de Nederlandse Koninklijke marine met een eerste levering gepland voor 2024. De schepen worden uitgerust met een compleet onbemand systeem, geleverd door ECA GROUP, bestaand uit meer dan tachtig drones in totaal (onderwater- en oppervlaktedrones en onbemande luchtvaartuigen), volledig gericht op mijnenbestrijding.