BELGIUM NAVAL & ROBOTICS kiest het Bofors 40 Mk4-marinekanon van BAE Systems voor de 12 mijnenjagers bestemd voor de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine

Belgium Naval & Robotics selecteert BAE Systems als leverancier van het marinekanon in het kader van het vervangingsprogramma van de mijnenbestrijdingscapaciteit voor de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine. Het Bofors 40 Mk4-marinekanon zal voorzien de mijnenjager van hoogwaardige zelfverdedigingscapaciteiten. De Bofors 40 Mk4 is een flexibel en veelzijdig systeem ontworpen om snel te reageren in het zeemilieu.

“De Bofors 40 Mk4 is de nieuwste versie van de Bofors-scheepskanonsystemen: sterk geautomatiseerd en met een hoge vuurkracht en groot bereik”, vertelt Stefan Löfström, directeur Sales en Marketing voor BAE Systems Bofors, Zweden. “Dit contract breidt het aantal Europese landen uit dat de Bofors 40 Mk4 inzet en bevestigt de groeiende belangstelling die wij observeren in de regio.”

De Bofors 40 Mk4 wordt al voor vier landen geproduceerd, waaronder Finland en Zweden.

Belgium Naval & Robotics, het consortium van Naval Group en ECA GROUP, kreeg in 2019 een contract toegekend voor de levering van twaalf mijnenjagers en de bijbehorende onbemande systemen aan de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine. Na een ontwerpperiode van drie jaar uitgevoerd door Naval Group, zal Kership de gedetailleerde ontwerp- en de productiefase gaan verwezenlijken.

Er zullen zes schepen aan de Belgische marine geleverd worden en zes aan de Nederlandse Koninklijke marine met een eerste levering gepland voor 2024. De schepen worden uitgerust met een compleet onbemand systeem, geleverd door ECA GROUP, bestaand uit meer dan tachtig drones in totaal (onderwater- en oppervlaktedrones en onbemande luchtvaartuigen), volledig gericht op mijnenbestrijding.