BELGIUM NAVAL & ROBOTICS selecteert iXblue voor de levering van de FLS-sonars en het traagheidsnavigatiesysteem voor de 12 mijnenbestrijdingsschepen van de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine

Belgium Naval & Robotics selecteert IXblue als leverancier van de FLS-sonars en het traagheidsnavigatiesysteem voor de Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsschepen. Deze nieuwe aanwinsten zullen de schepen voorzien van hoogwaardige capaciteiten; de sonars garanderen verhoogde opspoorbaarheid en het navigatiesysteem verzekert meer betrouwbaarheid en veiligheid.

iXblue zal de traagheidsnavigatieoplossingen voor de marine platforms van het MCMV-programma leveren, van oppervlakteschepen tot oppervlakte- en onderwater-UAVs en gesleepte sonars.

iXblue verzekert dynamieke navigatie en positionering alsmede extreme nauwkeurigheid en realtime opsporing en analyse van mijnen, obstakels en andere opgespoorde objecten en biedt daarom een complete en volledig geïntegreerde navigatieoplossing die bij zal dragen aan de bescherming van de mijnenbestrijdingsschepen en hun bemanningen,

De FLS 60-sonar zorgt voor nauwkeurige opsporing van mijnen in realtime terwijl het traagheidsnavigatiesysteem van iXblue in alle omstandigheden dynamieke en betrouwbare navigatiegegevens zal verstrekken.

BELGIUM NAVAL & ROBOTICS, het consortium van Naval Group en ECA GROUP, kreeg in 2019 een contract toegekend voor de levering van twaalf mijnenbestrijdingsschepen en de bijbehorende onbemande systemen aan de Belgische marine en de Nederlandse Koninklijke marine. Na een ontwerpperiode van drie jaar uitgevoerd door Naval Group, zal Kership de gedetailleerde ontwerp- en de productiefase voor de moederschepen gaan verwezenlijken. Het programma zal meer dan 10 jaar in beslag nemen.

Er zullen zes schepen aan de Belgische marine geleverd worden en zes aan de Nederlandse Koninklijke marine met een eerste levering gepland voor 2024. De schepen worden uitgerust met een compleet onbemand systeem, geleverd door ECA GROUP, bestaand uit meer dan tachtig drones in totaal (onderwater- en oppervlaktedrones en onbemande luchtvaartuigen), volledig gericht op mijnenbestrijding.