De Belgische defensie heeft Naval & Robotics het contract gegund voor de levering van 12 mijnenjagers uitgerust met hun onbemande systemen

Het consortium Belgium Naval & Robotics, bestaande uit Naval Group en ECA Group, heeft vandaag de officiële kennisgeving ontvangen voor de levering van twaalf mijnenjagers aan de Belgische en Nederlandse marine. Zes schepen zijn bestemd voor de Belgische marine en zes schepen zullen aan de Nederlandse marine geleverd worden. In totaal zullen de schepen uitgerust zijn met zo’n honderd drones verdeeld over een tiental onbemande systemen (toolboxes).

Het tienjarige contract is begroot op bijna twee miljard euro. Na een ontwerpfase van drie jaar zal Belgium Naval & Robotics de productiefase van de schepen en de onbemande systemen starten. De eerste levering wordt verwacht in 2024.

Het consortium Belgium Naval  & Robotics evenals de teams van Naval Group en ECA Group zijn zeer vereerd door het vertrouwen dat de Belgische en Nederlandse marine in hun stellen en kijken uit naar deze toekomstige samenwerking.

Een innovatieve oplossingen voor robotgestuurde mijnenbestrijding

Op basis van de erkende expertise van Naval Group, ontwikkelt Belgium Naval & Robotics een militair schip van 2800 ton gespecialiseerd in mijnenbestrijding en met militaire eigenschappen (akoestische en elektromagnetische discretie, schokbestendigheid) die perfect aangepast zijn aan de door de Belgische en Nederlandse marine beoogde operationele inzet van deze mijnenjagers. Het schip beschikt met name over een ingebouwd systeem dat de Unmanned Surface Vehicles (USV) INSPECTOR 125 van ECA Group te water kan laten en weer op kan halen. Dit innovatieve, robuuste en betrouwbare systeem garandeert de veiligheid van de operators en de manoeuvres zodat het schip, de USV en de payloads beschermd zijn zonder af te doen aan de hoge graad van beschikbaarheid tijdens een missie.

De onbemande systemen aan boord van deze innovatieve schepen zijn de nieuwste generatie drones die ECA Group in de afgelopen vier jaar heeft ontwikkeld. De drones worden geïntegreerd in het C2 MCM UMISOFT-systeem verbonden met het I4drones®-systeem van Naval Group om zo het mijnenbestrijdingssysteem te vormen dat geïntegreerd wordt in het gevechtssysteem van het schip.

De oplossing bestaat onder andere uit Autonomous Underwater Vehicles (AUV) A18-M, gesleepte sonars T18-M en Mine Identification & Destruction Systems (MIDS) die weer bestaan uit Remotely Operated Vehicles (ROV) SEASCAN en KSTER-C. Al deze drones kunnen autonoom worden ingezet vanaf de USV INSPECTOR 125. Het onbemande systeem omvat ook onbemande luchtvaartuigen (Unmanned Aerial Vehicles – UAV) en dreggen.

Het programma voorziet ook de levering van inzetbare, onbemande systemen. De onbemande, gecontaineriseerde mijnenbestrijdingssystemen zijn uitgerust met bedienings- en communicatiesystemen, kunnen via de lucht vervoerd worden en direct vanaf de kust en zonder schip worden ingezet.

Een uitgebreid samenwerkingsplan met de Belgische industrie

Belgium Naval & Robotics zal een aanzienlijk deel van het contract in België uitvoeren, met name de productie van bepaalde uitrustingen voor het schip en alle scheepsdrones. Het onderhoud van de schepen zal in Zeebrugge worden uitgevoerd, in samenwerking met Flanders Ship Repair (FSR). Het onderhoud van de scheepsdrones zal ook in Zeebrugge plaatsvinden, afhankelijk van de behoeften van de klant die al over onderhoudsfaciliteiten beschikt op de marinebasis.

Het samenwerkingsplan voor dit contract omvat al 39 Belgische partners en de officiële toekenning van het contract zal dit aantal uiteindelijk op zo’n vijftig overeenkomsten brengen.

Het contract zal gemiddeld 350 banen per jaar creëren in de drie gewesten van België.

Een referentie op de exportmarkten

De Belgische en Nederlandse marine zijn een referentie op gebied van onderwater ontmijning binnen de NATO. Het kiezen van ons consortium is daarom dan ook een belangrijk pluspunt voor de export.

Het tripartiete mijnenjagerprogramma heeft indertijd de verkoop van PAP-robots aan tientallen marines gegenereerd evenals de export van mijnenbestrijdingsschepen.

Er wordt verwacht dat dit nieuwe succes in België in de komende jaren een groot aantal commerciële voordelen voor de export zal genereren. ECA Group zal de drones voor deze klanten in België produceren. Naval Group verwacht eveneens een groot aantal extra verkopen van mijnenbestrijdingsschepen in de nabije toekomst.