ECA Group bereikt een nieuwe mijlpaal betreffende de onbemande systemen die in België vervaardigd zullen worden voor het mijnenbestrijdingsprogramma bestemd voor de Belgische marine en Koninklijke marine in Nederland.

ECA Robotics, een Frans filiaal van ECA Group, heeft onlangs een contract afgesloten ter waarde van enkele honderden miljoenen euro’s. Dit contract omvat de uitbesteding aan haar Belgische filiaal ECA Robotics Belgium van de productie en levering van onbemande systemen die gewijd zijn aan mijnenbestrijding onderwater in het kader van de vernieuwing van de mijnenbestrijdingscapaciteit. Het vernieuwingsprogramma is door België en Nederland toegekend aan het consortium Belgium Naval & Robotics, bestaande uit Naval Group en ECA Group. Dit programma bestaat uit 12 nieuwe generatie schepen (zes voor de Belgische marine en zes voor de Koninklijke marine in Nederland) evenals gecontainerde systemen. Het is eerste programma waarbij het stand-off concept wordt toegepast door middel van een Toolbox. De Toolbox omvat verschillende onbemande systemen die door operators op een veilige afstand bediend en ingezet kunnen worden om zo op autonome wijze mijnopruimingsacties uit te voeren.

Het contract dat ECA Robotics France toekent aan ECA Robotics Belgium gaat om de vervaardiging, de voorziening en de levering van de volgende producten:

 • De USV INSPECTOR 125-M: een oppervlaktedrone in staat alle elementen van het onbemande systeem (Toolbox) in te zetten voor een specifiek gebied
 • USV INSPECTOR 125-Seen oppervlaktedrone in staat een veegsysteem te slepen voor de vernietiging van de mijnen
 • Het veegsysteem zal uitgerust zijn met magnetische en akoestische modules.
 • De AUV A18-M: een onderwaterdrone met de geïntegreerde synthetische apertuur sonar UMISAS die de mijnen opspoort
 • De gesleepte sonar T18-M: een sonar die door de USV gesleept wordt en die ook mijnen opspoort
 • Het MIDS-systeem (Mine Identification and Disposal System) bestaande uit de SEASCAN MK2 en de K-STER C. Deze apparatuur zorgt respectievelijk voor de identificatie en de vernietiging van de mijnen
 • De overdracht en integratie van de UMISOFT-software voor het beheer van de missie en de analyse van de gegevens
 • Levering van onbemande luchtvaartuigen UAV V200 Skeldar met geïntegreerde payloads (LiDAR, optronische bal) voor het detecteren en identificeren van de oppervlaktemijnen, en communicatierelais
 • Acceptatietesten en -proeven voor de systemen
 • Opleiding
 • Beheer van het programma

De onbemande systemen worden vervaardigd in een nieuwe, zeer moderne fabriek die in Oosteinde in België gebouwd zal worden. De werkzaamheden starten begin 2021 zodat de productie in 2022 kan aanvangen.

ECA Robotics Belgium gaat zo’n 70 mensen werven in België om de productie te kunnen verzekeren voor dit contract dat ongeveer 10 jaar te bereiken10 jaar in beslag zal nemen. Daarnaast zal ECA Robotics Belgium in staat zijn het onderhoud van de drones in de fabriek uit te voeren en dit zodra de eerste drones geleverd worden.