ECA GROUP en iXblue versterken hun samenwerking en ondertekenen een contract voor navigatie- en onderwater plaatsbeplaatsingssystemen en sonars voor obstakel ontwijking in het kader van het mijnenbestrijdings-vervangingsprogramma voor de Belgische marine en Koninklijke Nederlandse Marine

Als onderdeel van het programma ter vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit van de Belgische en Nederlandse marines, waaronder de levering van twaalf mijnenjagers uitgerust met drones (Toolbox), heeft ECA GROUP een overeenkomst getekend met iXblue voor de levering van Forward Looking Sonars (FLS), traagheidsnavigatie en onderwater plaatsbepalings- en communicatiesystemen..

De door ECA GROUP ontwikkelde Toolbox bestaat uit verschillende drones die door operators zullen worden ingezet om autonome mijnopruimingsmissies op zee uit te voeren. Het bevat oppervlakte drone INSPECTOR125, onbemande luchtvaartuigen SKEDAR V-200, onderwater drones A18-M, gesleepte sonars T18 voor detectie van mijnen, evenals SEASCAN en K-STER C MIDS (Mine Identification and Disposal System) voor identificatie en vernietiging van de mijnen.

Deze drones moeten op hoog niveau navigatie, obstakel detectie en ontwijking uitvoeren, voertuigen volgen en onderwater communiceren tussen de onbemande luchtvaartuigen. Met deze 10-jarige overeenkomst staat iXblue in voor de levering van apparatuur die afgestemd is op het hoge prestatieniveau dat ECA GROUP vereist.
iXblue is belast met het levering van de volgende uitrustingen:

  • FLS 150 Forward Looking Sonars die op de oppervlakte drone zullen worden gemonteerd waardoor deze in staat zal zijn obstakels te ontwijken en de oppervlakte in realtime in kaart te brengen om zo veilige navigatie te garanderen
  • Zeer hoogwaardige Gaps M7 USBL plaatsbepalings- en communicatiesystemen.  De Gaps M7 en zijn respectieve transponders en bakens zullen op de oppervlakte drone en op het mijnenbestrijdingsschip van Naval Group worden gemonteerd voor het volgen van de onderwater drones, SEASCAN, K-STER C en de gesleepte sonars, terwijl onderwater communicatie tussen de onderwater drones en de oppervlakte drones of het schip gewaarborgd wordt;
  • Traagheidsnavigatiesystemen (INS) Phins Compact Series, gericht op de onderwater drones en gesleepte sonars, die zeer nauwkeurige en uitgebreide navigatie-informatie (positie, koers, houding, snelheid, trillingen en diepte) aan de onderwater drones en gesleepte sonars zullen verschaffen.

“We zijn erg blij samen te kunnen werken met iXblue, een toonaangevende expert op het gebied van navigatie, onderwater plaatsbepaling en beeldtechnologie. Onze respectieve gebieden van deskundigheid vullen elkaar aan en onze teams hebben in het verleden al efficiënt samengewerkt. Dit is een belangrijk samenwerkingsverband voor ons; ik heb vertrouwen in de uitvoer van de volgende stappen van het Belgisch-Nederlands mijnenbestrijdingsprogramma,” aldus Jean-Louis Sambarino, programmadirecteur.

“We willen ECA GROUP bedanken voor hun hernieuwde vertrouwen in dit omvangrijke programma,”  zegt Jean-Marc Binois, Commercieel Directeur bij iXblue.

“ECA GROUP  maakt al vele jaren gebruik van onze traagheidsnavigatie- en akoestische plaatsbepalingssystemen, en het kiezen van onze Forward Looking Sonar voor dit strategische mijnenbestrijdingsprogramma bevestigt nogmaals onze langdurige samenwerking. We zijn er erg trots op dat we dit samenwerkingsverband tussen twee Franse technologiebedrijven naar een hoger niveau kunnen tillen en kijken uit naar onze voortdurende samenwerking voor toekomstige programma’s.”

ECA GROUP zal de Belgische marine en Koninklijke Nederlandse Marine voorzien van het eerste stand-off concept dat gebruik maakt van een Toolbox – een UMIS-systeem dat bestaat uit verschillende drones voor de uitvoer van autonome mijnopruimingsmissies.

UMIS is een interoperabel systeem dat in staat is de meest veeleisende mijnenbestrijdingsmissies uit te voeren terwijl de bemanning op een veilige afstand van het mijnenveld kan blijven. Missies met drones worden gepland, uitgevoerd, bewaakt en geëvalueerd met gebruik van één UMISOFT-interface.

 

Over ECA

ECA GROUP is al meer dan 50 jaar één van de belangrijkste spelers op gebied van opsporen en neutraliseren van mijnen binnen de defensiesector. Vandaag rust ECA Group meer dan 30 marines wereldwijd uit met robotoplossingen. ECA Group combineert haar expertise met betrekking tot het ontwerpen van drones op water – USVs, onderwater – AUVs/ ROVs, op het land – UGVs en in de lucht – UAVs, en haar kennis ten aanzien van de ontwikkeling van geïntegreerde systemen om zo een compleet assortiment oplossingen te ontwikkelen die aangepast worden aan de behoeften van de klant. Verschillende marines hebben het unieke onbemande UMISTM-systeem al in gebruik. Meer informatie: https://www.ecagroup.com

Over iXblue

iXblue is een wereldwijd hightechbedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van geavanceerde maritieme, fotonica- en autonomie-technologieën. De interne deskundigheid binnen de groep omvat innovatieve systemen en oplossingen die zich toeleggen op traagheidsnavigatie, onderwater plaatsbepaling, onderwater beeldtechnologie, scheepsbouw en test & simulatie. De iXblue-technologieën ondersteunen klanten in de civiele en defensiesector bij het uitvoeren van hun activiteiten op zee, op het land en in de ruimte met maximale veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid. iXblue heeft wereldwijd 650 mensen in dienst en is in meer dan 60 landen actief. Meer informatie: www.ixblue.com