ECA GROUP kiest CTM en PATRIA voor de levering van elektromagnetische en akoestische modules voor het mijnenveegsysteem die ECA aan de Belgische en Koninklijke Nederlandse marines zal leveren

ECA GROUP heeft een contract gesloten met CTM en PATRIA om twee mijnenveeg-subsystemen te leveren die gesleept zullen worden met de INSPECTOR 125-S, het onbemande oppervlaktevaartuig (USV) van ECA. De volledig geïntegreerde oplossing biedt verbeterde multi-invloedsmijnenveegcapaciteiten binnen het Mine Counter Measures Replacement (rMCM)-programma dat door België en Nederland is toegekend aan het Belgium Naval & Robotics-consortium, bestaande uit Naval Group en ECA GROUP.

Na een streng en grondig selectieproces heeft ECA GROUP de definitieve keuze gemaakt wat betreft subsystemen voor hun mijnenveegoplossing. Er werd gekozen voor het elektromagnetische invloedsysteem (MLM-3100) van CTM en het akoestische invloedsysteem (ACS-66) van Patria.

ECA GROUP zal een volledig geïntegreerd hardware- en softwaresysteem ontwikkelen dat bestaat uit de INSPECTOR 125-S USV, de mijnenveegmodules van CTM en Patria, een elektrische stroomgenerator en een op afstand bediende ontkoppelingssysteem waarmee een volledige en kant-en-klare oplossing voor mijnenvegen wordt gecreëerd. De waarde en specificiteit van het aanbod van ECA GROUP ligt in hun vermogen om een volledige en complete oplossing te bieden, de onderlinge compatibiliteit van apparatuur en softwarecomponenten te garanderen, de software-implementatie en mens-machine-interface te beheren die gebruikt zullen worden voor de voorbereiding en uitvoering van de missie, de ontwikkeling van het STS (sweep tracking system oftewel de sleep-volgsysteem) en het uitvoeren van de algehele systeemintegratie. Daarnaast ontwikkelt ECA GROUP ook de lancerings- en ophaalprocedures vanaf de kust en het moederschip, waarbij ze de ontwikkeling van de bijbehorende uitrustingen op zich nemen, met name de geleider en de laadlier.

De INSPECTOR 125-S USV heeft een maximale snelheid van 13 knopen. Het is een robuust platform en heeft een lage magnetische en akoestische signatuur zodat ontploffen van mijnen wordt voorkomen.  Bovendien is het platform onzinkbaar waardoor deze blijft drijven in het onwaarschijnlijke geval van een mijnexplosie in de buurt. De INSPECTOR 125-S kan het veegsysteem met een snelheid van maximaal 8 knopen slepen aan een kabel van 160 m om ervoor te zorgen dat de USV op veilige afstand blijft van eventuele mijnexplosies.

Het systeem van CTM maakt het opwekken van elektromagnetische signaturen mogelijk, terwijl het systeem van Patria akoestische signaturen kan genereren. Zo kunnen mijnontstekingsmechanismen geblokkeerd of geactiveerd worden, afhankelijk van het gewenste effect voor de drie verschillende modi:

Bij de Target Simulation-modus simuleert of reproduceert het multi-invloedsmijnenveegsysteem de elektromagnetische en akoestische signaturen van verschillende soorten schepen volgens de noden van de marine en verwezenlijkt door de kenmerken die zijn ingevoerd in het beheersysteem voor de missie.

Er zijn nog 2 andere mijnenveeg-modi beschikbaar:

  • Mine Jamming-modus – wordt gebruikt voor het opwekken van een geluid en magnetisch veld die het detectievermogen van de mijn zullen blokkeren zodat deze niet kan reageren
  • Mine Setting-modus – wanneer de mijnen gekend zijn, wordt deze modus gebruikt op basis van de elektromagnetische en akoestische signaturen ervan.

ECA GROUP zal de subsystemen van Patria en CTM in het eerste semester van 2023 in ontvangst nemen. De definitieve, complete oplossing met de geïntegreerde CTM- en Patria-modules, zal tijdens het eerste semester van 2024 door het BNR-consortium aan de Belgische en Koninklijke Nederlandse marines worden aangeboden na een uitgebreide test- en proefvaartfase.

“De samenwerking met CTM en Patria zal ECA GROUP in het kader van Belgium Naval & Robotics in staat stellen om de Belgische en Koninklijke Nederlandse marines te voorzien van state-of-the-art, geïntegreerde mijnenveegcapaciteiten, zodat deze marines de uitdagingen van moderne zeemijnen het hoofd kunnen bieden”, vertelde Jean-Louis Sambarino, programmadirecteur van ECA GROUP.