ECA Group kiest voor de UAV SKELDAR V-200 binnen het onbemande mijnenbestrijdingssysteem van Belgium Naval & Robotics bestemd voor de Belgische en Nederlandse marines

ECA Group heeft een aankoopcontract gesloten met UMS SKELDAR voor de levering van de UAV SKELDAR V-200 als onderdeel van de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit, een programma dat geleid wordt door Belgium Naval & Robotics; het consortium van Naval Group en ECA Group. Het programma voorziet de levering van twaalf mijnenjagers uitgerust met onbemande systemen (Toolbox) aan de Belgische en Nederlandse marines.

Dit contract omvat de bouw van 12 nieuwe generatie schepen (zes voor de Belgische marine en zes voor de Nederlandse marine) en het is de eerste keer dat het stand-off concept toegepast wordt. Hiervoor is een Toolboxsysteem ontwikkeld die dat uit verschillende drones bestaat en die door operators ingezet kunnen kan worden voor het uitvoeren van autonome mijnopruimingsopdrachten op zee.

De UAV SKELDAR V-200 is een geïntegreerd onderdeel van de Toolbox, die ook zal bestaan uit oppervlaktedrones USV INSPECTOR125, onderwaterdrones AUV A18-M en gesleepte sonars T18 voor het opsporen van de mijnen en het MIDS-systeem MIDS system (Mine Identification and Disposal System) voor het identificeren en neutraliseren van de mijnen, SEASCAN en K-STER. De Duitse en Canadese marines hebben ook gekozen voor de SKELDAR V-200. Deze UAV biedt ingebouwde “eye in the sky” ISR-capaciteit (intelligentie, surveillance, herkenning) om zo beter uitgerust te zijn voor het uitvoeren van primaire en secundaire missies. Voor het contract met ECA Group worden serieleveringen van de UAV SKELDAR V-200 verwacht vanaf 2023.

“We zijn erg blij aan te kunnen kondigen dat UMS SKELDAR als partner mee gaat werken aan het eerste marineprogramma ter wereld dat gebaseerd is op onbemande technologieën. Samen met Naval Group zijn wij van mening dat de sterke partnerschappen en nauwe samenwerking de sleutel zijn tot het succes van dit project.” verklaart Jean-Louis Sambarino, programmadirecteur voor ECA Group.

Axel Cavalli-Björkman, CEO van UMS SKELDAR, vertelt over dit meest recente NATO marine contract en legt uit: “Deze contracttoekenning is belangrijk voor ons en bevestigt onze marktleidende capaciteit binnen de maritieme sector. De SKELDAR V-200 werd oorspronkelijk ontworpen als een maritiem platform en wordt doorlopend verbeterd, met name de duurzaamheid van de techniek, sensors en vluchttijd. Ook hebben we verbeteringen aangebracht aan onze hoogwaardige motor op zware olie.”

“De SKELDAR V-200 is ongetwijfeld een belangrijke troef voor het stand-off concept. De UAV met zijn geïntegreerde sensoren en duurzaamheid zal het situatiebewustzijn en het opsporingsproces in de zone met een mijnendreiging uitbreiden en verbeteren. Uiteindelijk zal dit leiden tot een missie die efficiënter en veiliger is voor onze waardevolle bemanningsleden.”, concludeert commandant Claude Bultot, programmadirecteur van de Belgische en Nederlandse marine.