Het Belgisch-Nederlandse programma voor de bouw van mijnenjagers dat door Belgium Naval & Robotics wordt uitgevoerd, heeft met succes de mijlpaal “Preliminary Design Review” bereikt

Op 18 december 2020 bereikten de teams van Belgium Naval & Robotics een nieuwe contractuele mijlpaal, geheel volgens het overeengekomen schema. Dit programma voorziet in de levering van twaalf mijnenjagers uitgerust met onbemande systemen (toolboxen) aan de Belgische en Nederlandse marines.

“Het bereiken van de Preliminary Design Review, ofwel de voorlopig ontwerp-review, bevestigt dat het algehele ontwerp voldoet aan alle contractuele vereisten van de klant. Zo’n 200 werknemers, op de Naval Group locaties in Lorient, Ollioules, Nantes-Indret, Angoulême-Ruelle en Parijs, hebben maandenlang hard gewerkt om half november meer dan 80 documenten aan te bieden die het schip en al haar systemen bepalen.” aldus Eric Perrot, directeur van het programma voor Naval Group.”

Deze mijlpaal markeert tevens de geleidelijke overgang van het programma naar de teams van Kership. Naval Group is verantwoordelijk voor het voorbereidende ontwerp van de schepen en werkt nauw samen met Kership dat vanaf februari 2021 het gedetailleerde ontwerp en vervolgens de bouw van de schepen zal uitvoeren.

De bouw van het eerste schip begint in de zomer van 2021 en de levering ervan is voorzien in 2024.

Voor de onbemande systemen werd het bereiken van deze mijlpaal geformaliseerd door het voorleggen en goedkeuren van de documentatie waarin verschillende concepten vastgelegd zijn. Deze betreffen het operationele gebruik, de functionele en technische architectuur vastgelegd zijn evenals de voorlopige onderzoeken inzake de veiligheid van elke systeem van de toolbox (oppervlaktedrone USV INSPECTOR 125, onderwaterdrone AUV A18-M, gesleepte sonar T18-M, inspectie- en neutralisatiedrones SEASCAN MK2 en K-STER C, luchtdrone UAV, het mijnenveegtuig en de C2 container).

“Midden in de gezondheidscrisis hebben meer dan 100 werknemers van ECA GROUP in 2020 bijgedragen tot het bereiken van deze belangrijke mijlpaal. We blijven ons volledig inzetten voor onze klant om de volgende mijlpalen te bereiken en in 2021 te starten met de bouw van de prototypes,” onderstreept Jean-Louis Sambarino, programmadirecteur voor ECA GROUP.”

Het bereiken van deze mijlpaal is nogmaals een bewijs van de vastberadenheid van de teams van Naval Group en ECA Group. Ondanks de complexe gezondheidsvoorschriften die achttien maanden na de lancering werden opgelegd aan het Belgisch-Nederlandse programma, ligt alles volledig op schema.

“Dankzij hun ijver en expertise, is Belgium Naval & Robotics erin geslaagd om tijdig alle documenten van de Preliminary Design Review te leveren. De bijsturingen door BNR als gevolg van onze grondige analyse, talrijke commentaren en vragen, waren prompt en constructief. Mijn binationaal projectteam en Ik hebben vertrouwen en kijken uit naar de Critical Design Reviews.”, Commandant Claude Bultot, rMCM programmadirecteur voor de Belgische marine.”