Het Nederlandse ministerie van defensie heeft een bestelling geplaatst voor een onbemand systeem in het kader van de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit van de Nederlandse Koninklijke Marine.
Belgium Naval & Robotics – het consortium van Naval Group en ECA GROUP – kondigt vandaag de toekenning van een contract aan door de Defensie Materieel Organisatie van het Nederlandse ministerie van defensie. Ter aanvulling op en in afwachting van de levering van 6 mijnenjagers en bijbehorende onbemande systemen in het kader van het Belgisch-Nederlands programma betreffende de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit (MCM), kent het Nederlandse ministerie van defensie een nieuw contract toe om de Nederlandse Koninklijke Marine uit te rusten met onbemande en autonome systemen voor hun Operationele Test- en Evaluatieprogramma (OT&E).
Het OT&E-programma van de Nederlandse Koninklijke Marine is opgezet om nieuwe operationele doctrines voor te bereiden en te testen, die gepaard gaan met de mijnenbestrijdingsmiddelen op afstand (rMCM). De omvang van dit contract zal de prestatiebeoordeling van de rMCM-tools mogelijk maken, de bediening van de L&R-systemen, het gebruik van de planning- en evaluatiesoftware voor de inzet van marine drones evenals enkele van de concepten inzake bemanning, onderhoud en opleiding.
Belgium Naval & Robotics zal een volledige MCM-toolbox leveren die het volgende inhoudt:
- de onderwater drone A18-M AUV (Autonomous Underwater Vehicle) voor het opsporen van mijnen die reeds met succes getest is tijdens de Sandy Coast-oefening in september 2020,
- op afstand bediende voertuigen (ROV’s) voor identificatie en neutralisatie van mijnen, SEASCAN MK2 en K-STER,
- een oppervlakte marine drone INSPECTOR 90 USV en;
- een bedienings- en controlecontainer (C2) voorzien van een datacentrum voor mijnenbestrijding en bedieningspanelen,
- een geavanceerd softwarepakket (UMISOFT en SMMD);
- een drijvend dok voor de tewaterlating en het ophalen van de USV;
- Launch and Recovery (L&R) -systemen;
- ondersteuningsmaterieel met inbegrip van containers voor onderhoud en opslag, reserveonderdelen en speciaal gereedschap.
De levering van de MCM-toolbox zal in de komende maanden starten en binnen 24 maanden worden afgerond. Voor de duur van het contract zal Belgium Naval & Robotics de Nederlandse Koninklijke Marine ondersteunen op gebied van opleiding, documentatie, onderhoud en technische ondersteuning.
“In lijn met onze inzet voor het rMCM-programma van de Belgische en Nederlandse marines, zijn we er trots op onze ondersteuning aan de Nederlandse Koninklijke Marine te kunnen voortzetten en uitbreiden. Het (r)evolutionaire stand-off mijnenbestrijdingsconcept voor de twee marines begint vorm te krijgen en we zijn er trots op hieraan bij te dragen met onze technologische oplossingen, in samenwerking met onze partner Naval Group”, zegt Guénaël GUILLERME, CEO van ECA GROUP.
“Naval Group zet zich volledig om de ondersteuning te verzekeren van de operationele doelstellingen van de Nederlandse Koninklijke Marine in het kader van het Belgisch-Nederlandse programma betreffende de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit (MCM). Deze innovatieve oplossing zal voldoen aan de operationele behoeften van de marine. Het OT&E-contract brengt nieuwe mogelijkheden om onze bestaande samenwerking verder te versterken”, verklaarde Eric Perrot, programmadirecteur voor Naval Group
“DMO en de Nederlandse Koninklijke Marine zijn klaar voor de verkenning van alle nieuwe mogelijkheden die het stand-off concept kan bieden op gebied van mijnenbestrijdingsoperaties. Dankzij de eerste levering dit voorjaar kunnen we beginnen met leren, ruim voor de introductie van de nieuwe MCM-capaciteit. We zijn vastbesloten onze samenwerking met onze Belgische partners en BNR te laten profiteren van het OT&E-programma om zo het toekomstige operationele resultaat te verbeteren” zei Kapitein (E) Sander van Luik, de Nederlandse programmamanager voor rMCM en OT&E bij DMO.