Naval Group en Kership kiezen ABC en FN Herstal als de belangrijkste leveranciers voor het programma ter vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit van België en Nederland

ABC en FN Herstal zijn geselecteerd als strategische leveranciers voor de mijnenbestrijdingsschepen die door Kership voor Naval Group gebouwd worden en bestemd zijn voor de Belgische en de Koninklijke Nederlandse marine.

 

Twee strategische Belgische bedrijven, ABC en FN Herstal, zijn geselecteerd om apparatuur te leveren voor de twaalf mijnenbestrijdingsschepen (mine counter measures vessels of MCMV) uitgerust met onbemande systemen (Toolbox) in het kader van het programma ter vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit van de Belgische en de Koninklijke Nederlandse marine. Dit programma wordt geleid door Belgium Naval & Robotics – een consortium van Naval Group en ECA Group. FN Herstal en ABC zullen essentiële capaciteiten leveren voor de schepen, respectievelijk op gebied van het gevechtssysteem en de aandrijving.

FN Herstal is een Belgisch bedrijf, gevestigd in het Waalse Gewest, en is een wereldleider in het ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen van kleine wapens, geïntegreerde wapensystemen en bijbehorende munitie voor de defensie- en beveiligingsmarkten. FN Herstal zal de 12 MCMV uitrusten met Sea deFNder® op afstand bedienbare wapenstations die voorzien zijn van 12.7mm FN® M2HB-QCB-machinegeweren.

Deze op afstand bedienbare wapenstations bieden geoptimaliseerde vuurcapaciteit, dag en nacht, en een hoge afvuursnelheid terwijl de veiligheid van de operator volledig verzekerd is.

Deze state-of-the-art apparatuur is speciaal bestemd voor de zeemacht en perfect geschikt voor het uitvoeren van een breed spectrum aan missies op zee, zoals de aanpak van piraterij, terrorisme, het onderscheppen van scheepvaartverkeer en de bewaking van de territoriale wateren. Het is een zeer waardevolle aanwinst voor iedere gewapende vloot die hoge prestaties, slagkracht en efficiëntie verwacht.

“We zijn er trots op de 12 schepen voor de Belgische en de Koninklijke Nederlandse marine uit te rusten met ons toonaangevende product, de Sea deFNder®”, verklaarde Nicolas de Gottal, commercieel directeur bij FN Herstal. “Dit contract is een bijkomende strategische kans voor de Groep om deel uit te maken van een Europees partnerschapsprogramma en zal onze positie op de markt van toonaangevende integrators van wapensystemen versterken.”

De Anglo Belgian Corporation (ABC) is gevestigd in Gent (Oost-Vlaanderen) en is een van de toonaangevende fabrikanten van medium speed motoren. ABC heeft meer dan 100 jaar ervaring in het ontwikkelen van medium speed dieselmotoren en generatoren voor de aandrijving van verschillende soorten schepen zoals offshore patrouilleschepen, offshore ondersteuningsschepen en marinevaartuigen, onderzoeksvaartuigen, fregatten, boten die onderzeeërs slepen of redden en duikondersteuningsvaartuigen maar ook voor diverse civiele toepassingen. Het bedrijf gaat elk van de 12 MCMV uitrusten met 3 stroomgeneratoren, een totaal van 36 generatoren.

“Onze apparatuur is speciaal ontworpen en geproduceerd om de meest extreme zeetoestanden te weerstaan. Dit is een belangrijk contract voor onze teams en benadrukt onze 100 jaar deskundigheid,” voegde Tim Berckmoes toe, CEO van Anglo Belgian Corporation.

Als belangrijke partners zullen de teams van ABC en FN Herstal bijdragen aan de ontwikkeling, de productie en de levering van deze MCMV. Zij zullen betrokken zijn bij het gehele industriële proces, deelnemen aan de proefvaarten en de opleiding van de bemanning.

“We zijn er trots op samen te kunnen werken met Belgische bedrijven die experts zijn in hun vakgebied. Deze belangrijke samenwerkingsverbanden dragen bij aan het succes van het programma ter vervanging van deze mijnenbestrijdingsschepen. Het is nogmaals het bewijs dat dit programma veel mogelijkheden biedt voor een succesvolle samenwerking met de Belgische industrie, “constateerde Eric Perrot, programmadirecteur voor Naval Group.

 

Strategische aanwezigheid in België, op lange termijn

Samenwerkingsverbanden met de Belgische DITB (technologische en industriële defensiebasis) is onderdeel van het industriële samenwerkingsplan van Belgium Naval & Robotics waarmee een aanwezigheid op lange termijn op belangrijke strategische gebieden in België wordt beoogd, door middel van een reeks maatregelen die voldoet aan de wezenlijke veiligheidsbelangen van België. Als onderdeel van deze verbintenis, wordt een belangrijk deel van het mijnenbestrijdingsprogramma uitgevoerd in België.

 

De eerste oplevering is gepland voor 2024

Het contract voor de twaalf MCMV voor de Belgische en de Koninklijke Nederlandse marine werd toegewezen in mei 2019 en zal meer dan tien jaar in beslag nemen. Na een ontwerpperiode van twee jaar, zal Belgium Naval & Robotics (consortium van Naval Group/ECA Group) de productiefase starten, die uitgevoerd gaat worden door Kership.

Er zullen zes schepen aan de Belgische marine geleverd worden en zes aan de Koninklijke Nederlandse marine met een eerste levering gepland voor september 2024. De schepen worden uitgerust met een complete onbemande module bestaande uit meer dan tachtig drones (onderwater- en oppervlaktedrones en onbemande luchtvaartuigen) in totaal, volledig gericht op mijnenbestrijding.

In mei van dit waar kwam BNR glansrijk door de “functionele systeemevaluatie” en nu bereidt het consortium zich voor op de “voorlopige ontwerpevaluatie” die eind 2021 zal plaatsvinden.

 

Over KERSHIP

KERSHIP is een gezamenlijke onderneming die in 2013 werd opgericht door PIRIOU en Naval Group, twee experts op gebied van ontwerp en bouw voor de marine, militaire systemen en diensten. KERSHIP bouwt schepen tot 95 m gericht op missies die de staat op zee uitvoert: marine, kustwacht, douane, wetenschappelijke instellingen …

Dankzij de expertise van haar moedermaatschappijen, ondersteunt KERSHIPoverheden en zeemachten gedurende de gehele levensduur van hun schepen, van bouw tot levering maar ook van service na aankoop tot In-Service Support (ISS). www.kership.com