Naval Group en Kership selecteren Brusselle Carral als leverancier van scheepsdekuitrusting voor de Belgische en Nederlandse mijnenjagers.

Brusselle Carral, een Belgisch bedrijf gevestigd in Zeebrugge, is op 28 juli 2020 geselecteerd als leverancier van scheepsdekuitrusting voor de mijnenjagers gebouwd door Kership voor Belgium Naval & Robotics (Naval Group / ECA Group consortium) en bestemd voor de Belgische en Nederlandse marine.

Naval Group en Kership selecteren Brusselle Carral als leverancier van scheepsdekuitrusting voor de Belgische en Nederlandse mijnenjagers.

van links naar rechts:
Maximilien Boissier: Kership, Procurement
Michel Le Bouëdec: Kership, Account manager
Hugo D’Hoedt: CEO BCM
Jochen Cobbaert: Program manager BCM
Marino Colautti: Studies manager BCM
Noël Deputter: Contract manager BCM

 

Brusselle Carral is gevestigd in Zeebrugge met activiteiten die zijn gericht op het ontwerp en de productie van lieren en stuurmachines. Ze zijn geselecteerd in het kader van de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit, een programma onder leiding van het consortium Belgium Naval & Robotics. Het programma is gericht op de levering van twaalf, met dronesystemen (Toolbox) uitgeruste mijnenjagers aan de Belgisch en Nederlandse marine. Bruselle Carral zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de bouw en de levering van de met constante spanning elektrisch aangedreven anker en – afmeerlieren voor de twaalf mijnenjagers.

Noel Deputter zei bij deze gelegenheid: “Deel uit kunnen maken van dit grote programma voor de Belgische en Nederlandse marine is voor ons een strategische referentie. Wij verheugen ons zeer op de samenwerking met Belgium Naval & Robotics, die het beste in ons naar boven zal halen”.

Michel Le Bouedec verklaart: “Ik heb er alle vertrouwen in dat deze samenwerking haar vruchten zal afwerpen voor het mijnenjagersprogramma. Wij gaan op korte termijn aan de slag met Brusselle Carral. We zijn zeer tevreden met de voortgang van het programma en bovenal met het betrekken van een Belgische partner.”

 

Strategische lange termijn aanwezigheid in België

Deze samenwerking met een Belgisch bedrijf is een belangrijk onderdeel van het industriële samenwerkingsplan van Belgium Naval & Robotics, dat tot doel heeft een langdurige aanwezigheid in België te realiseren in belangrijke strategische gebieden door middel van een reeks maatregelen die de Belgische essentiële veiligheidsbelangen ondersteunen. Als onderdeel van deze maatregelen, zal een aanzienlijk deel van het MCM-programma in België worden uitgevoerd.

De eerste levering staat gepland in 2024

Het contract voor twaalf mijnenjagers voor de Belgische en Nederlandse marine is in 2019 getekend en heeft een looptijd van tien jaar. Na een ontwerpperiode van drie jaar, zal Kership de productiefase uitvoeren onder leiding van Belgium Naval & Robotics.
Zes schepen worden geleverd aan de Belgische marine en zes aan de Nederlandse marine, met de eerste levering gepland voor 2024. Ze zullen worden uitgerust met een compleet dronesysteem met in totaal meer dan honderd onderwater-, oppervlakte- en luchtdrones, volledig gericht op mijnenbestrijding.
Afgelopen juni heeft Belgium Naval & Robotics succesvol de “systems functional review” mijlpaal doorstaan. Nu is daaropvolgend de leverancier van scheepsdekuitrusting geselecteerd.